galerij

Herbronnen.

Vanaf 1995 ga ik (Johanna) elk jaar op kuurreis in Tsjechië en Duitsland. Daar kent men een lange kuurtraditie vanwege geneeskrachtige bronnen. Drie weken kuren is geen welnessen, zoals wel gedacht wordt, maar oefenen en gemasseerd worden door de pijn heen. En stil liggen in de bron waar het kuuroord beroemd door is geworden. Bronnen met mineraalrijk water, zout, zwavel, ijzer of radon. Je kunt ingepakt worden in klei of krijt en in CO2-zakken liggen. Het veenbad met heet, zwart, dik, stinkend veen is mijn favoriet. Een weldaad door totale gew(r)ichtsloosheid. De bronnen verbeeld ik met de holle boomschijven van verschillende houtsoorten. Het kuren met onderdelen van een nepskelet gedoopt in veen, zwavel, klei etc.

Vladimir Bechterew   (1857 Moskou 1927)

De ziekte van Bechterew is vernoemd naar deze Russische neuroloog en psychiater. Hij beschreef in 1892 als eerste deze reumatische aandoening.

 

 

<>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>  <>

Het Poppentheater

Deze vijf poppen (van Wilma) beelden allemaal een symptoom van de MS uit: Obstipatius die weer niet kan poepen, Kronkel wiens hersenen weer meer gekrompen zijn, Schele met zijn oogontstekingen, Watson met zijn hoofd vol watten en Meneertje Moe zoals vanouds zonder enige energie.

Draagkracht

Door te blijven beeldhouwen heb ik de kracht om met de MS om te gaan. De MS (wol rond bol) probeert mij (bol) helemaal in te kapselen, maar dit gaat niet lukken: Het HOUT houdt mij overeind.