galerij




Herbronnen.
Vanaf 1995 ga ik (Johanna) elk jaar op kuurreis in Tsjechië en Duitsland. Daar kent men een lange kuurtraditie vanwege geneeskrachtige bronnen. Drie weken kuren is geen welnessen, zoals wel gedacht wordt, maar oefenen en gemasseerd worden door de pijn heen. En stil liggen in de bron waar het kuuroord beroemd door is geworden. Bronnen met mineraalrijk water, zout, zwavel, ijzer of radon. Je kunt ingepakt worden in klei of krijt en in CO2-zakken liggen. Het veenbad met heet, zwart, dik, stinkend veen is mijn favoriet. Een weldaad door totale gew(r)ichtsloosheid. 10 holle boomschijven van verschillende houtsoorten verbeelden de bronnen. Het kuren met onderdelen van een nepskelet gedoopt in bijvoorbeeld veen, zwavel, klei, zout, CO2 en krijt.

Vladimir Bechterew (1857 Moskou 1927)
De ziekte van Bechterew is vernoemd naar de Russische neuroloog en psychiater Vladimir Bechterew. Hij beschreef in 1892 als eerste deze reumatische aandoening.
klei, 40 cm

Kastanjes
Een oude volkswijsheid: draag een kastanje in je broekzak dan krijg je geen reuma
8 kastanjes van een zieke kastanje uit Thesinge, 25 x 35 cm


Bamboo Spine
Door chronische ontstekingen van de wervels groeien ze aan elkaar. Zo ontstaat een stijve rug. Op röntgenfoto’s ziet de wervelkolom er uit als een bamboestok. In dit beeld heb ik mijn pijnlijke wervels ingepakt met kleurrijke zachte wollen draden.
8 Bamboestokken, 180 tot 250 cm
<> <><>

Het Poppentheater
Deze vijf poppen (van Wilma) beelden allemaal een symptoom van de MS uit: Obstipatius die weer niet kan poepen, Kronkel wiens hersenen weer meer gekrompen zijn, Schele met zijn oogontstekingen, Watson met zijn hoofd vol watten en Meneertje Moe zoals vanouds zonder enige energie.
koppen uit linde 10 cm, poppen 30 cm

Draagkracht
Door te blijven beeldhouwen heb ik (Wilma) de kracht om met de MS om te gaan. De MS (wol rond de bol) probeert mij (de bol) helemaal in te kapselen, maar dit gaat niet lukken: Het HOUT houdt mij overeind.
bol teakhout, dragers robinia, 130 cm

Balanceren
Het is elke dag weer zoeken naar het evenwicht tussen de energie-vragende en de energie-brengende dingen. Balanceren om je grens te bewaken. (Wilma)
linde, 10 cm, onder een stolp

Diagnose
Detail van het beeld dat het verwerken van de diagnose voorstelt.
linde, 113 cm