Lastig Lichaam

Het boegbeeld voor onze expositie is het ‘Lastige Lichaam’, hét centrale thema van de expositie en tevens een gezamenlijk kunstwerk.

Je wordt je pas bewust van je lichaam wanneer benen, wervels, hersenen of ogen gaan haperen, tintelen, pijn doen of uitvallen. Een prachtig lichaam maar binnenin is er van alles mis.

Johanna heeft de ziekte van Bechterew. Dit veroorzaakt o.a. ontstekingen in de wervelkolom met als gevolg hevige nek- en rugpijn. Vervolgens vindt verbening plaats van het kraakbeen en groeien de wervels aan elkaar vast. De pijn heeft zij verbeeld door handgesmede spijkers in de ‘wervelkolom’ te slaan en strak te omwikkelen met rood draad.

Wilma heeft Multiple Sclerose. Dit is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en ogen). Het afweersysteem valt de beschermlaag rond de zenuwen aan en veroorzaakt hier ontstekingen. Deze veranderen uiteindelijk in harde plekken (het hout). De aangetaste zenuwen kunnen de boodschappen van de hersenen niet meer goed doorgeven. Het bewegen wordt lastig en er komen cognitieve problemen. Het kan bijvoorbeeld voelen alsof je hoofd vol mist (de veertjes) zit en je niets scherp kunt waarnemen.

Zacht is de mist in het hoofd.

Zo zacht als de veertjes die weg willen vliegen

maar dit niet kunnen door het harde draad

De gouden mist blijft hangen.

Wilma

De handgesmede spijkers in de wervelkolom, strak omwikkeld met rood draad, verbeelden de pijn.

Johanna