Lastig Lichaam

‘Lastige Lichaam’ is hét centrale thema van de expositie. 

Je wordt je pas bewust van je lichaam wanneer benen, handen, wervels, hersenen of ogen gaan haperen, tintelen, pijn doen of uitvallen. Een prachtig lichaam maar binnenin is er van alles mis. Het lichaam wordt lastig.

Dit is wat ons is overkomen. En dit is wat we hebben verbeeld in hout en inkt. Sylvia in inkt en Johanna en Wilma in hout. Van hun is het beeld ‘Lastig Lichaam’ dat hier op de foto’s te zien is.

Johanna heeft de ziekte van Bechterew. Dit veroorzaakt o.a. ontstekingen in de wervelkolom met als gevolg hevige nek- en rugpijn. Vervolgens vindt verbening plaats van het kraakbeen en groeien de wervels aan elkaar vast. 

Sylvia heeft Reumatoïde Artrites. Ook dit veroorzaakt ontstekingen, maar dan in voeten, handen en ellebogen. Deze ontstekingen tasten de gewrichten aan en doen het kraakbeen verdwijnen en veroorzaken veel pijn. Op jonge leeftijd moesten er kunstgewrichten worden geplaatst.

Wilma heeft Multiple Sclerose, een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Het afweersysteem valt de beschermlaag rond de zenuwen aan en veroorzaakt hier ontstekingen. Deze veranderen uiteindelijk in harde plekken. De aangetaste zenuwen kunnen de boodschappen van de hersenen niet meer goed doorgeven. Het bewegen wordt lastig en er komen cognitieve problemen. 

Zacht is de mist in mijn hoofd.

Zo zacht als de veertjes die weg willen vliegen

maar niet kunnen door het harde draad

De gouden mist blijft hangen.

Wilma

De handgesmede spijkers in de wervelkolom, strak omwikkeld met rood draad, verbeelden de pijn.

Johanna