Johanna

Hier ben ik druk bezig met het project ‘herbronnen’.  

Herbronnen.

Vanaf 1995 ga ik elk jaar op kuurreis in Tsjechië en Duitsland. Daar kent men een lange kuurtraditie vanwege geneeskrachtige bronnen. Drie weken kuren is geen welnessen, zoals wel gedacht wordt, maar oefenen en gemasseerd worden door de pijn heen. En stil liggen in de bron waar het kuuroord beroemd door is geworden. Bronnen met mineraalrijk water, zout, zwavel, ijzer of radon. Je kunt ingepakt worden in klei of krijt en in CO2-zakken liggen. Het veenbad met heet, zwart, dik, stinkend veen is mijn favoriet. Een weldaad door totale gew(r)ichtsloosheid.  10 holle boomschijven van verschillende houtsoorten verbeelden de bronnen. Het kuren met onderdelen van een nepskelet gedoopt in bijvoorbeeld veen, zwavel, klei, zout, CO2 en krijt. 

De foto’s hieronder tonen enkele van de bronnen.

 

'Herbronnen'
Bechterew

Vladimir Bechterew   (1857 Moskou 1927)

De ziekte van Bechterew is vernoemd naar de Russische neuroloog en psychiater Vladimir Bechterew. Hij beschreef in 1892 als eerste deze reumatische aandoening.

klei, 40 cm

Een oude volkswijsheid: Een kastanje in je broekzak helpt tegen reuma.

 Kastanjes

Een oude volkswijsheid: draag een kastanje in je broekzak dan krijg je geen reuma

8 kastanjes van een zieke kastanje uit Thesinge, 25 x 35 cm

Bamboo Spine

Door chronische ontstekingen van de wervels groeien ze aan elkaar. Zo ontstaat een stijve rug. Op röntgenfoto’s ziet de wervelkolom er uit als een bamboestok. In dit beeld heb ik mijn pijnlijke wervels ingepakt met kleurrijke zachte wollen draden.

8 Bamboestokken, 180 tot 250 cm

Dikke Veensoep en dun zwavelwater’

De expositie is in September 2023 aangevuld met prachtige verhalen.

 ‘Dikke Veensoep en dun zwavelwater’ een boek van Johanna Nijlinsing.

Kuur en andere verhalen rondom Morbus Bechterew.

Te bestellen via post@opeigenhoutjeglimmen.nl